Primul lucru la care ne-am gândit când am început să lucrăm la spaţiul Fair Trade din cadrul OWR a fost să găsim pe cineva care face deja asta în România. Ana Blidaru îi ştia pe cei de la Koala Fair Trade de la Cărtureşti, din iarnă, aşa că i-am contactat pentru a le cere prietenia şi sprijinul. Răspunsul lor nu m-a surprins, dar atitudinea cu care ni s-au alăturat da. Anamaria Pop, reprezentanta Koala Fair Trade care ne va onora cu prezenţa şi la festival ca să ne prezinte în detaliu magazinul, a fost foarte deschisă şi caldă; nu s-a limitat la a-şi exprima dorinţa de colaborare, ci a încercat să găsească elemente cu care să contribuie în mod real. Datorită ei, un reprezentant World Fair Trade Organisation ne va fi invitat şi interlocutor.

M-am gândit că în loc să repovestesc eu istoria de până acum a ideii din spatele Koala Fair Trade, s-o rog pe Anamaria să îmi trimită un text.

Ceea ce a şi făcut:

Ne place să ştim povestea din spatele produselor pe care le cumpărăm şi mai mult, ne plac lucrurile originale, realizate manual. Iar dacă alegând un produs contribuim la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale producătorilor din ţările lumii a treia şi ţările în dezvoltare, ne place cu atât mai mult.

Acum ceva timp am intrat întâmplător într-un mic magazin din Kathmandu. Se vindeau produse cosmetice şi lumânări realizate manual de o comunitate de mame singure. Atunci am auzit prima oară de fair trade. Mamele puteau lucra de acasă şi li se asigura un venit constant, peste venitul mediu local. Mi-a plăcut abordarea şi am inceput să mă documentez.

Au trecut de atunci 3 ani şi între timp am reuşit să pornim primul fair trade shop din România – Koala fair trade. În micul nostru magazin online promovăm produsele a 10 producători. Colaborăm cu membri ai WFTO, asigurându-ne astfel că sunt respectate principiile fair trade.

Printre produsele noastre se numără bijuteriile naturale din tagua, sisal şi seminţe de acacia, bijuteriile din hârtie reciclată sau din coajă de ou de struţ pictată, bijuterii de argint cu pietre semipreţioase sau lemn, decoraţiuni interioare, ceramică, jocuri deştepte din lemn şi produse alimentare bio&fair trade. Produsele provin din: Africa de Sud, Thailanda, Filipine, Chile, Columbia, India, Kenya, Nepal şi Peru.

Imediat ce vom da drumul noului nostru site se vor putea citi poveştile artizanilor ale căror produse le promovăm în magazinul nostru. Tot pe site se găsesc şi informaţii generale despre fair trade, principiile şi istoria mişcării.

Advertisements