să încep; că doar v-am promis. 😀

Fair Trade, comerţ echitabil sau comerţ alternativ. Are ca miez exportul de produse realizate în ţări în dezvoltare, către ţări dezvoltate. Pe lângă această dinamică de ordin comercial, se fac şi diverse campanii/târguri/evenimente prin care se încearcă răspândirea conceptului şi promovarea consecinţelor pe care comerţul echitabil le poate avea.

Principiile care stau la baza acestui concept echitabil nu sunt vreo inovaţie şi nu au fost nici acum 60 de ani. Ele există atât în grila de idei precapitaliste cât şi în multe dintre convenţiile de respectare a drepturilor omului:

  • diminuarea sărăciei şi a discrepanţelor economice
  • dreptul la accesul pe piaţă a oricăror producători mici, în balans cu monopolul marilor producători
  • scăderea numărului de intermediari din lanţul producţie-desfacere
  • încercarea de a combate fenomenul preţurilor nedrepte, care sunt stabilite profitându-se de faptul că oamenii din aceste zone acceptă orice sume, sub presiunea sărăciei şi a lipsei de alternative
  • asigurarea lipsei discriminărilor
  • protejarea drepturilor copilului
  • metode de producţie care să fie environmentally-friendly
  • asigurarea unor condiţii bune de muncă

Primele mişcări de trupe au apărut după al Doilea Război Mondial, mai exact în 1946, odată cu înfiinţarea Ten Thousand Villages, organizaţie non-profit care funcţionează ca intermediar în comerţul cu diverse obiecte/alimente făcute manual de mici producători. Activitatea e axată pe vânzarea produselor fair trade în SUA şi Canada. În 1949 a apărut şi SERRV International (Sales Exchange for Refugee Rehabilitation and Vocation), care a fost iniţiativa unei grupări religioase germane de a sprijini refugiaţii, la finalul războiului. Treptat şi-au extins activitatea, iar în 1999 s-au desprins de linia religioasă.

În momentul de faţă conceptul este foarte intens susţinut şi promovat în lume, existând şi organisme internaţionale care au rolul de a se asigura că aceste principii de la care s-a pornit sunt respectate.

Am găsit nişte materiale pe site-ul Oxfam, care a apărut în 1942 pentru a combate foametea în Grecia, în timpul războiului. Treptat însă, şi-au extins şi ei atât raza cât şi paleta de acţiuni. Animaţiile acestea sunt o cale lejeră de a înţelege mecanismele pe care Fair Trade încearcă să le spargă, făcând loc echilibrului.

Mă voi întoarce. Nu, nu după ani şi ani.

Advertisements