logica

Urmeaza un post ce nu are legatura cu festivalul, ci cu un eveniment pe care eu il consider mai mult decat important, si anume inlocuirea logicii din programa de liceu cu “educatie pentru sanatate”

Astazi am iesit in strada pentru prima oara pentru a milita pentru un lucru. Pentru ca am considerat ca trebuie sa iau atitudine. Pentru ca e mai important ca elevii sa studieze logica decat ca eu sa scriu la licenta. Pentru ca mi s-a parut un lucru atat de important, incat nu am putut sa lipsesc. Am luat astazi parte la protestul din fata Ministerului Educatiei prin care am spus ca LOGICA E BUNA! Mai multe detalii aici, pe blogul destinat acestei chestiuni. Am fost impreuna cam 250 de oameni ce am aratat cartonasul rosu Ecaterinei Andronescu, ministra ce a propus scoaterea logicii ca materie obligatorie din liceu si inlocuirea ei cu “Educatie pentru Societate”.

Nu doamna, nu vrem “Educatie pentru societate”. Nu vrem sa ne educati sa traim ca oile in liniste si pace! Vrem sa gandim liber. Pentru ca libertatea, cred eu, tine de modul in care vezi lumea, de modul in care iti construiesti gandurile, de legatura dintre ele. Libertatea, cred eu, tine de logica, ce da coerenta sistemului. Am ajuns la 22 de ani sa cred ca este cel mai important domeniu din toate domeniile posibile. Pentru ca prin legile logicii, noi conferim coerenta sistemului nostru de ganduri si de valori. Doar prin logica putem deosebi adevarul de fals!

Logica ne invata drumul. E un set de reguli utile si clare de indreptare a intelectului, cum ar spune Descartes. Nu e invatare pederost, e pur si simplu procesul prin care iti dai seama de lucruri. Logica dezvolta gandirea critica, element indispensabil din orice societate sanatoasa. Logica e o minune pentru mine!

In liceu, recunosc, nu intelegeam necesitatea ei. Dar acum, aprofundand-o, chiar am inceput sa o iubesc. Da, sunt eu, Diana care a avut restanta la logica cu 4.50(desi valoarea mea e de 6 :D). Sunt eu, Diana, care ma incurc la tot felul de tampenii. Dar stiu cand cineva mananca cacat! Stiu sa deosebesc un sofism de un argument valid. Si stiu sa dau un contraexemplu si stiu sa analizez un discurs. Si stiu multe lucruri. Si pot sa le fac singura. Pentru ca ma folosesc de logica pentru asta, nu pentru ca am invatat pederost! Daca sunt eu, Diana…. asta e in mare parte datorita legilor logicii.

Advertisements