guest editor: Raluca Enescu

birmaniaBirmania, o ţară cu aproximativ 50 de milioane de locuitori este guvernată de teroare. O armată de 500.000 de militari controlează ţara, privând o întreagă naţiune de drepturile sale fundamentale. Aici există cea mai mare rată a muncii forţate şi cel mai mare număr de copii soldaţi din lume(nu mai puţin de 70000!!). Într-o ţară fără inamici externi, aproape jumătate din bugetul de stat este cheltuit pentru armată şi doar 19% pe persoană/an pentru sănătate. Un copil din zece moare înainte de a împlini 5 ani.

Peste un milion de persoane a fost mutat forţat din casele proprii. Libertatea de exprimare este inexistentă. Un decret din 1996 prevede pedeapsa cu până la 20 de ani de închisoare pentru oricine se opune public politicilor juntei. Posesia neautorizată a unui fax sau a unui modem se pedepseşte cu 15 ani. Chiar şi expoziţiile de artă trebuie să fie aprobate de către autorităţile militare.

Amnesty International estimează că există cel puţin 1300 de deţinuţi politici reţinuţi sau arestaţi în condiţii severe în închisorile din Birmania. Unii au murit în detenţie, în timp ce mulţi sunt supuşi torturii. Aung San Suu Kyi, lideră a mişcării pro-democraţie şi câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace este singura laureată a prestigiosului trofeu care se află în prezent în arest.

În 1990, partidul său – Liga Naţională pentru Democraţie, a obţinut o victorie extraordinară, câştigând 82% din locurile în Parlament. Regimul nu a recunoscut niciodată rezultatele, iar de atunci nu au mai avut loc alte alegeri.

Aung San Suu Kyi se află în arest la domiciliu de atunci. Mai întâi, între 1989-1995 şi din nou, în 2000-2002. A fost arestată apoi în mai 2003, după masacrul din Depayin, în care în jur de 100 dintre susţinătorii ei au fost ucişi în bătaie de către miliţie.

La domiciliul său, linia telefonică i-a fost tăiată, corespondenţa îi este interceptată şi voluntarilor care intenţionează să îi acorde protecţie nu le este permis să rămână în interiorul casei.

Aung San Suu Kyi este pentru toţi cei care cred în libertate şi în drepturile omului un exemplu de curaj şi devotament. Pentru oamenii din Birmania ea rămâne o speranţă pentru un viitor mai liber.

Ai terminat de citit acest text; dacă ai fi fost în Birmania, ai fi putut fi arestat pentru aceasta.

Advertisements